Bliksem is een boeiend natuurverschijnsel dat tussen de aarde en de wolken ontstaat. Het is een elektrische ontlading die met donder gepaard gaat. De kans om door bliksem getroffen te worden is ongeveer 1 op 500.000, maar deze statistiek mag niet onderschat worden. De gevolgen van een blikseminslag kunnen zeer schadelijk zijn. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om een bliksemafleiding te laten installeren thuis. In dit blog gaan we onder andere dieper in op de gevaren en gevolgen van een blikseminslag.

Blikseminslagen vermijden

Naast het aanschaffen van een bliksembeveiligingssysteem zijn er nog een aantal maatregelen die je kunt nemen om blikseminslag te vermijden:

  • Houd de weersvoorspellingen in de gaten.
  • Zoek een geschikte schuilplaats als je buiten bent, maar geen open ruimtes of hoge schuilplaatsen (zoals een boom).
  • Ga op je hurken zitten als je buiten bent en plaats je voeten zo dicht mogelijk bij elkaar.
  • Haal je apparaten van het stroom af en vermijd op deze manier stroompieken.
  • Vermijd watersporten. Ga dus zeker niet zwemmen, vissen etc.
  • Blijf thuis als er bliksem is.

De gevaren en gevolgen van een blikseminslag

Wanneer een mens getroffen wordt door bliksem, leidt dit soms tot letsel in de vorm van hartritmestoornissen en brandwonden. Als blikseminslag tot letsel leidt, maar niet tot een dodelijk incident, gaat het letsel vaak weer over. Het maakt bij een inslag verschil of je rechtop staat of bijvoorbeeld op je hurken zit. Er ontstaat namelijk een hoog potentiaal op het inslagpunt wanneer bliksem in de grond slaat. Als een mens of dier op normale wijze rechtop staat, dan gaat er sneller stroom door de benen heen lopen. De stroom gaat dan het ene been in en het andere been uit, dit is een gevaarlijk effect.

De ernst van opgelopen letsels is dus afhankelijk van het pad dat de stroom aflegt door het menselijk lichaam en de kracht van de blikseminslag. Dit pad wordt herkend aan de in- en uitgangspoort van de bliksem. Hiermee worden de plaatsen in het lichaam aangeduid waar de stroom van de bliksem binnentreedt en uittreedt. De stroom beschadigt elk orgaan waar hij langskomt in het pad. Naast brandwonden, verschijnen er op de huid soms ook lichtenbergpatronen. Het hart stopt tijdelijk of zelfs volledig als gevolg van de elektrische schok. Dit zorgt er weer voor dat je stopt met ademen en dat veroorzaakt zuurstofgebrek met schade tot gevolg. Al met al is het dus een goed idee om maatregelen te nemen bij bliksem, ook al is de kans klein dat je getroffen wordt.

Een aantal onjuistheden met betrekking tot bliksem

Om af te sluiten hebben we nog een paar onjuistheden die de wereld uit geholpen moeten worden, want helaas zijn er nog altijd een aantal misvattingen over bliksem. Het is belangrijk om deze misvattingen te ontkrachten. Hieronder de onjuistheden:

  • Rubberen zolen bieden genoeg bescherming
  • Metalen daken trekken bliksem aan
  • Bliksem ontstaat altijd bij regenval
  • Bliksem slaat niet twee keer op dezelfde plek in

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.